Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Speciální diety ve výživě a terapii u psů
Buchníčková, Daniela
Bakalářská práce představuje základy výživy psů a zejména speciální diety, které se využívají ve výživě psů jako součást terapie či prevence onemocnění. Praktická část je zpracována z výsledků ročního pozorování, které bylo realizováno ve vybrané veterinární klinice. Práce přináší data o počtech nemocných psů za rok 2022, u kterých byla doporučena speciální dieta. Bylo zjištěno, že na veterinární kliniku přišlo 85 pacientů, kterým byla posléze doporučena veterinární dieta Royal Canin Recovery, vhodná pro psy po operačních zákrocích, v době hospitalizace a rekonvalescence, kdy bylo u nich nutné podpořit nutriční obnovu a udržet svalovou hmotu. Druhou nejčastěji doporučenou dietou byla dieta Royal Canin Hypoalergenic pro pacienty, u kterých byla prokázána intolerance na určitou složku krmiva (71 psů). Na třetím místě se umístili, s počtem 34 nově příchozích pacienti s onemocněním gastrointestinálního traktu. Dále bylo vyhodnoceno celkové množství prodaného speciálního krmiva za rok 2022 v rozdělení na krmivo granulované a konzervy. Bylo zjištěno, že více nakupovanou položkou byly konzervy speciálního dietního krmiva Royal Canin v porovnání s počtem balení suchého krmiva. Nejvíce prodávanými konzervami byly Royal Canin Gastrointestinal low fat a Royal Canin Recovery. V poslední části bakalářské práce je uveden konkrétní případ vybraného pacienta, u kterého bylo prokázáno akutní selhání ledvin. Po dobu tří měsíců, po propuštění do domácí péče, byl pacient krmen speciálním krmivem Royal Canin Renal, které bylo pro jeho onemocnění určené. Při kontrole, která proběhla po třech měsících od diagnostiky akutního onemocnění ledvin a zkrmování speciální diety, bylo realizováno biochemické vyšetření pro kontrolu efektu krmení speciální diety.
Individualizace při zajišťování dietního stravování v domovech pro seniory
Pechušková, Pavlína ; Havrdová, Zuzana (vedoucí práce) ; Procházková, Martina (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na individualizaci péče při zajišťování stravování ve třech domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem kvalitativního výzkumu bylo odkrýt, jaké jsou možnosti domovů při zajišťování stravování, kde leží hranice a limity individualizované péče a jaký zaujímají klienti domovů postoj k individualizaci. Výsledky výzkumu ukazují, že domovy pro seniory mohou vyjít klientovi vstříc v základních individuálních požadavcích, jako je například výměna neoblíbeného pokrmu za jiný nebo neoblíbené přílohy za jinou. Zohledňují se také zdravotní omezení klientů v přípravě a podávání stravy. Pro větší individualizaci však nemají domovy kapacitu. Problémem je i nedostatek personálu. Spíše než finančním rozpočtem jsou domovy limitovány zákonnými normami. Konzervativní a konformní postoje klientů nemotivují manažery domovů k rozšíření možností nebo ke změně systému. Pojem individualizace si domovy pro seniory vykládají různým způsobem a v praxi se spíše o individualizaci ve stravování snaží, než že by ji skutečně realizovali. Ukázalo se, že individualizace je komplexní fenomén, jehož míra naplňování závisí na mnoha faktorech, především na celkovém přístupu pracovníků ke klientům a na postojích samotných klientů.
Stravování dětí se speciálními stravovacími potřebami v mateřské škole
HOLOVÁ, Martina
Teoretická část bakalářské práce obsahuje kapitoly týkající se základních informací a diet při potravinových alergiích a nemocí spojených se speciálními dietami - celiakie, laktózová intolerance, diabetes. Dále jsou zmíněny informace týkající se stravování dětí předškolního věku v mateřských školách. Praktická část se zabývá poskytováním speciálního stravování v mateřských školách dětem, které to ze zdravotních důvodů potřebují. Výzkumné šetření bylo zrealizováno pomocí kvantitativní metody, a to pomocí dotazníku. Ředitelé/ředitelky mateřských škol odpovídali na otázky, které se týkaly rozsahu poskytování speciální (dietní) stravy pro děti se speciálními stravovacími potřebami.
Individualizace při zajišťování dietního stravování v domovech pro seniory
Pechušková, Pavlína ; Havrdová, Zuzana (vedoucí práce) ; Procházková, Martina (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na individualizaci péče při zajišťování stravování ve třech domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem kvalitativního výzkumu bylo odkrýt, jaké jsou možnosti domovů při zajišťování stravování, kde leží hranice a limity individualizované péče a jaký zaujímají klienti domovů postoj k individualizaci. Výsledky výzkumu ukazují, že domovy pro seniory mohou vyjít klientovi vstříc v základních individuálních požadavcích, jako je například výměna neoblíbeného pokrmu za jiný nebo neoblíbené přílohy za jinou. Zohledňují se také zdravotní omezení klientů v přípravě a podávání stravy. Pro větší individualizaci však nemají domovy kapacitu. Problémem je i nedostatek personálu. Spíše než finančním rozpočtem jsou domovy limitovány zákonnými normami. Konzervativní a konformní postoje klientů nemotivují manažery domovů k rozšíření možností nebo ke změně systému. Pojem individualizace si domovy pro seniory vykládají různým způsobem a v praxi se spíše o individualizaci ve stravování snaží, než že by ji skutečně realizovali. Ukázalo se, že individualizace je komplexní fenomén, jehož míra naplňování závisí na mnoha faktorech, především na celkovém přístupu pracovníků ke klientům a na postojích samotných klientů.
Informovanost žáků vybraných středních škol o problematice orthorexie
Janečková, Karolína ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Informovanost žáků vybraných středních škol o problematice orthorexie AUTOR: Bc. Karolína Janečková KATEDRA (ÚSTAV) Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT: Předmětem této diplomové práce je jedna z novodobých poruch příjmu potravy Orthorexia Nervosa a působení české školy na její rozvoj. Cílem je odhalit, jaké znalosti o problematice orthorexie mají žáci středních zdravotnických škol a gymnázií, jaký je jejich názor na poruchy příjmu potravy, a navrhnout ukázkovou vyučovací hodinu zaměřující se na tuto problematiku. Ke zjištění této skutečnosti bylo použito kvantitativní výzkumné šetření prostřednictvím dotazníku, které bylo realizováno na vybraných středních zdravotnických školách a gymnáziích. Výsledek jasně naznačuje, že žáci nemají dostatečné znalosti o problematice orthorexie a že rozdíl ve znalostech žáků středních zdravotnických škol a gymnáziích je nepatrný, přestože skladbou svého jídelníčku se více zabývají žáci středních zdravotnických škol. S ohledem na tato a další zjištění byl vypracován návrh vyučovací jednotky zaměřující se na problematiku poruch příjmu potravy a orthorexie. KLÍČOVÁ SLOVA: Orthorexia nervosa, poruchy příjmu potravy, Výchova ke zdraví, posedlost zdravým stravováním, diety, stravování.
Jídelní postoje a návyky u žáků 2. stupně ZŠ a studentů SŠ na Táborsku
ZEMANOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků u dětí školního a adolescentního věku na druhém stupni základních a středních škol na Táborsku. Obsahem teoretické části je vymezení základních složek výživy, zásad zdravé výživy a specifik výživy u dospívající mládeže. Dále vymezuje základy týkající se dietních režimů, speciálních systémů stravování a rizik souvisejících se stravováním (poruchy příjmu potravy). V praktické části je provedeno dotazníkové šetření na dvou základních a dvou středních školách s celkovým počtem respondentů (n=349). Výsledky jsou porovnány dle jednotlivých škol a dle pohlaví respondentů.
Informovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy.
KLUIBEROVÁ, Michaela
Tato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami. Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie. Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy. Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami. Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.